krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1/2 odfiletowanej dowolnej ryby,
  • 2 kostki rosołowe,
  • włoszczyzna,
  • 2 cebule, puszka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier
  • , sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
We wrzącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić do wrzątku umytą rybę i gotować 15-20 minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Jarzyny oczyścić, zetrzeć na jarzynowej tarce (seler, marchew, pietruszkę), a pora i cebulę drobno posiekać. Zalać olejem, lekko posolić i dusić na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody. Dusić 10-15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą, cukrem i pieprzem. Na półmisku ułożyć rybę i przykryć ją warstwą gęstego sosu.