Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryba po grecku Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dorsz z warzywami po grecku.

Ryba po grecku Beatris

Składniki:

Ryba po grecku Beatris

 

  • 1 cebula
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • seler korzeniowy - wg uznania
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentraty pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna -wg uznania
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • ok. 1 kg dorsza
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku Beatris
Dorsza oczyścić, wyfiletować, pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5 cm), obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej warzywa, chwilę smażyć. Warzywa podlać wodą (ok. 1-2 szklanki), dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Rybę ułożyć w misce lub na półmisku. Na wierzchu rozłożyć duszone warzywa z sosem.