donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Ryba po grecku według Dońki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryba po greku jest moim ulubionym daniem rybnym, świetnie komponuje się z usmażonymi warzywami, polecam wszystkim, ponieważ nie jest trudna do wykonania i jej koszt również nie jest zbyt wysoki :)

Ryba po grecku według Dońki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku według Dońki

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku według Dońki
Warzywa myjemy, następnie obieramy. Gdy już są obrane ścieramy je w malakserze, jeśli ktoś go nie posiada polecam ścieranie na grubych oczkach na tarce.Pora kroimy w cieniutkie paski. Następnie wlewamy 3 łyżki oleju do garnka, gdy olej będzie rozgrzany wrzucamy warzywa i dusimy je przez około 15 minut, aż do idealnej miękkości warzyw.Gdy warzywa będą już gotowe panierujemy rybkę w jajkach i bułce tartej, na patelnie wlewamy olej i smażymy ryba do momentu miękkości (ok 8-10 min). Na talerz nakładamy warzywa, a na nie rybkę, lub odwrotnie. Smacznego :)
Ryba po grecku według Dońki
Nasze warzywa myjemy, następnie je obieramy.
Ryba po grecku według Dońki
Już obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach.
Ryba po grecku według Dońki
Do garnka wlewamy olej i dusimy warzywa.
Ryba po grecku według Dońki
Na patelkę wlewamy olej i smażymy rybke.