goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ryba po grecku z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną rybę można podać także z kaszą, ziemniakami

Ryba po grecku z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku z ryżem

 

  • 3 filety dorsz
  • do panierowania mąka
  • przyprawa do ryb
  • curry
  • 2 torebki ryż
  • potrawka:
  • 4 sztuki marchew
  • 2 sztuki pietruszka
  • 1/2 sztuka seler
  • 3 łyżki przecier pomidorowy
  • 2 łyżki musztarda
  • do smaku Sól
  • wegeta do smaku
  • 2 łyżki masło

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z ryżem
Rybę porcjujemy, doprawiamy i panierujemy w mące. Obsmażymy na maśle z obu stron. Obrane warzywa ścieramy na grubej tarce i dusimy na maśle. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, przyprawy. Mieszamy. Rybę przekładamy do potrawki jarzynowej. Ryż gotujemy z odrobiną curry i przekładamy do potrawki warzywnej, podajemy z ryżem.
Ryba po grecku z ryżem
Warzywa ścieramy na grubej tarce i dusimy na maśle
Ryba po grecku z ryżem
Rybę obsmażymy na maśle z obu stron na złoty kolor
Ryba po grecku z ryżem
Rybę przekładamy do potrawki jarzynowej.