Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ryba po grecku z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne danie na wigilijny stół.

Ryba po grecku z selerem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z selerem

 

  • 50 dag dorsza lub innej ryby
  • 1 szklanka bułki tartej lub mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 30 dag marchewki
  • 15 dag pietruszki
  • 10 dag selera
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z selerem
Rybę kroimy na porcje. Każdą z porcji oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy w jajku, mące lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa po oczyszczeniu i umyciu ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej z wodą, dodajemy cebulkę i dusimy, następnie dodajemy warzywa i podduszamy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy warzywa do smaku. Porcje ryby układamy na półmiskach, wykładamy na nie gorące warzywa i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ryba po grecku z selerem
Smażenie wcześniej opanierowanej ryby- dorsza.
Ryba po grecku z selerem
Podduszanie warzyw na oleju z dodatkiem wody.
Ryba po grecku z selerem
Układanie ryb na półmiskach po ich usmażeniu.
Ryba po grecku z selerem
Doprawianie warzyw przed ich wyłożeniem na rybę.