ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ryba prawie po grecku ale tylko prawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba w warzywach, powszechnie zwana rybą po grecku troszkę inaczej

Ryba prawie po grecku ale tylko prawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba prawie po grecku ale tylko prawie

 

  • 0,5 kg filetów z ryby, ja użyłam mrożone filety z mintaja
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera lub pół małego
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • po pół papryki czerwonej i żółtej
  • pół dużego pomidora malinówki lub 1 mniejszy
  • 3 łyżki zagęszczonego soku pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie , papryka słodka w proszku
  • sok z cytryny
  • mąka do oprószenia filetów
  • olej do smażenia ryby i cebulki
  • 1/2 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba prawie po grecku ale tylko prawie
Ryby rozmrozić, opłukać. Posypać solą, pieprzem cytrynowym, pokropić sokiem z cytryny i zostawić by przeszły smakiem. Obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju. Odłożyć na papierowy ręcznik by wchłonął nadmiar tłuszczu. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebulę i por pokroić ale nie za drobno.Paprykę i pomidora (pomidora obrać ze skóry)pokroić w kostkę. Cebulę i por podsmażyć na oleju w garnku, dodać do nich jarzyny i paprykę i podlać wodą, dusić do miękkości od 15 minut pod przykryciem, dodać pomidora, dosypać zioła i poddusić jeszcze z 5 minut, Potem dodać sok/koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i jeszcze chwilę poddusić. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć część jarzyn, na to warstwę ryby, jarzyny i to posypać ziołami prowansalskimi i papryką w proszku. Wstawić do piekarnika na 15 minut i zapiec w temp. 180 stopni. Podawać na ciepło albo na zimno jak kto lubi.
Ryba prawie po grecku ale tylko prawie
Mrożone filety ryby rozmrozić, usmażyć obtoczone w mące
Ryba prawie po grecku ale tylko prawie
Najlpierw podsmażyć na oleju cebulę, por, dodać resztę warzyw, podlać wodą i poddusić z ziołami
Ryba prawie po grecku ale tylko prawie
Dodać do garnka z warzyawmi sos/koncentrat pomidorowy
Ryba prawie po grecku ale tylko prawie
układać w żaroodpornym naczyniu warstwami warzywa/ ryba/warzywa i posypać ziołami i papryką i zapiec

Tagi:

ryba ryby zioła