nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ryba świąteczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo dobre połączenie ryby i warzyw w pysznej zalewie

Ryba świąteczna

Składniki:

Ryba świąteczna

 

  • 4-5 mrożonych filetów morszczuka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 3/4 dużego słoika ogórków konserwowych
  • 1/2 słoika czerwonej papryki konserwowej
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia

 

  • ZALEWA
  • 1/3 szkl. octu spirytusowego
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • słoiczek przecieru pomidorowego (większy)
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Ryba świąteczna
1. Rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. Każdy filet dzielimy na mniejsze części, dokładnie obtaczamy je w mące, a następnie przez kilka minut smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki odmierzamy i umieszczamy w garnku. Gotujemy do czasu, aż zacznie wrzeć, a następnie jeszcze przez kilka minut na mniejszym ogniu. Studzimy. 3. Kukurydzę odsączamy, to samo robimy z fasolą, dodatkowo płuczemy ją pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ogórki i paprykę w większą. 4. W naczyniu (ja użyłam prostokątnego żaroodpornego) układamy warstwę ryby, posypujemy ją częścią każdego z warzyw, następnie układamy kolejne kawałki ryby i porcję warzyw. Na wierchu mają być warzywa. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą (może być letnia) i odstawiamy na noc do lodówki.