Sposób przygotowania:
Ryba świąteczna
1. Rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. Każdy filet dzielimy na mniejsze części, dokładnie obtaczamy je w mące, a następnie przez kilka minut smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki odmierzamy i umieszczamy w garnku. Gotujemy do czasu, aż zacznie wrzeć, a następnie jeszcze przez kilka minut na mniejszym ogniu. Studzimy. 3. Kukurydzę odsączamy, to samo robimy z fasolą, dodatkowo płuczemy ją pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ogórki i paprykę w większą. 4. W naczyniu (ja użyłam prostokątnego żaroodpornego) układamy warstwę ryby, posypujemy ją częścią każdego z warzyw, następnie układamy kolejne kawałki ryby i porcję warzyw. Na wierchu mają być warzywa. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą (może być letnia) i odstawiamy na noc do lodówki.