Sposób przygotowania:
Ryba w całości z trawą cytrynową
Namoczyć grzyby we wrzątku aż zmiękną – ok. 15 minut, wysuszyć. Odciąć trzonki i wyrzucić. Zachować kapelusze. Pociąć 2 cebulki i szczypior, 2 główki pozostawić. Krótko podsmażyć w woku lub na dobrze rozgrzanej patelni na bardzo silnym ogniu olej z trawą cytrynową, pokrojonymi grzybami i cebulką. Zmieszać składniki sosu do ryby w osobnej miseczce. Zmieszać składniki skwierczącego oleju w osobnej miseczce.
Wypatroszoną rybę natrzeć solą i pieprzem. Do środka nałożyć podsmażone grzyby z cebulą i trawą. Po wierzchu posypać połową cebuli. Brytfankę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Rybę upiec w brytfance, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Rybę można położyć na 2 małych cebulkach, żeby nie przywarła do dna.
Wypatroszoną rybę natrzeć solą i pieprzem. Do środka nałożyć podsmażone grzyby z cebulą i trawą. Po wierzchu posypać połową cebuli. Brytfankę przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Rybę upiec w brytfance, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Rybę można położyć na 2 małych cebulkach, żeby nie przywarła do dna.