magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Ryba w cieście piwnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można użyć dowolną morską rybę którą można podzielić na filety

Ryba w cieście piwnym

Składniki:

Ryba w cieście piwnym

 

  • 50 dag filetów z ryby morskiej
  • sok cytrynowy
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • pół szklanki piwa
  • łyżeczka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście piwnym
Z mąki, żółtka, piwa i oleju sporządzić ciasto. Osolić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka; przyrządzone ciasto musi mieć gęstość śmietany. Filety osolić, posypać pieprzem, dość obficie skropić sokiem cytrynowym, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany głęboki olej. Smażyć ok. 5 min. Usmażone ryby będą przypominały pączki. Podawać na gorąco z zieloną sałatą.