nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ryba w curry w jogurtowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyrazista w smaku ryba w jogurtowym, koperkowym sosie z pomidorową nutką. Ryba świetnie smakuje z ziemniakami, jak i też nada się do różnorakich kasz.

Ryba w curry w jogurtowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w curry w jogurtowym sosie

 

  • 1 płat ryby (mintaja)
  • curry
  • 0,5 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • koperek
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Ryba w curry w jogurtowym sosie
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w miarę drobno posiekać. Płat ryby pokroić na trzy części i natrzeć z obu stron curry. Cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny masła. Przełożyć podsmażoną cebulę do garnka. Rybę natartą curry usmażyć na oliwie z oliwek soląc ją i oprószając pieprzem podczas smażenia. Usmażoną rybę przełożyć do garnka na podsmażoną cebulę. Posypać rybę posiekanym wcześniej czosnkiem. W szklance wymieszać jogurt naturalny z koncentratem pomidorowym, mieszankę obu składników posolić i oprószyć pieprzem. Przelać jogurtowo - pomidorową mieszankę do ryby. Do garnka wsypać sporą porcję posiekanego koperku. Nastawić garnek na gotowanie i gotować całość przez niedługą chwilę na niedużym płomieniu do momentu podgrzania sosu.
Ryba w curry w jogurtowym sosie
Pokrojony i natarty curry mintaj podczas podsmażania go na oliwie z oliwek na patelni.
Ryba w curry w jogurtowym sosie
Podsmażona ryba przełożona do garnka na zeszkloną cebulę i posypana posiekanym czosnkiem.
Ryba w curry w jogurtowym sosie
Jogurt naturalny wymieszany z koncentratem pomidorowym jako sos do ryby.
Ryba w curry w jogurtowym sosie
Ryba z dodatkiem cebuli,czosnku,jogurtowo - pomidorowego sosu obsypana koperkiem podczas podgrzewania.

Tagi:

ryba ryby