Sposób przygotowania:
Ryba w occie
Najpierw przygotowujemy ciasto do smaczenia w nim rybki. Jest to przepis standardowy nalesnikowy tylko zamiast cukru waniliowego i proszku do pieczenia dodajemy soli odrobinke czyli: maka, jajko,troszke mleka, wody i soli. Gestosc ciasta musi byc jak na placuszki zeby dobrze obtaczalo rybke. Surowa osolona rybke wlkadamy do tak przygotowanego ciasta i na rozgrzany olej obsmazamy z jednej i drugiej strony na zloto robimy to na srednim plomieniu bo i ciasto musi sie usmazyc i rybka, ktora w srodku jest.Tak usmazone ryby ukladamy do glebokiego naczynia i przygotowujemy zalewe. Ocet z woda zielem angielskim i listkiem laurowym wlewamy do garnka w roztworze 1:3 ( moim zdaniem tak jest najlepiej, ale jesli nie lubicie zalewy zbyt ostrej to proponuje 1:4) kroimy marchew na plasterki, a cebulke w polksiezyce i dodajemy do zalewy. Przyprawiamy sola i cukrem i tak gotujemy jakies 20 min. Gotowa zalewe dodajemy do rybki wczesniej przygotowanej i odstawiamy aby ryba "przeszla" nasza zalewa.