sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa jest soczysta i ma niezwykle ciekawy smak. Marchewka z groszkiem dodają jej charakteru.

Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa

 

  • 2 płaty z mintaja
  • 3 kromki chrupkiego pieczywa graham
  • 1 jajko
  • 1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • kurkuma
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa
Płaty rybne kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Chrupkie pieczywko rozgniatamy wałkiem na drobny proszek. Przesypujemy go do miski. Do drugiej wbijamy jajko i mieszamy je z solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchewkę z groszkiem i podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy do połowy wodą, doprawiamy kurkumą i solą. Dusimy przez chwilę. Kawałki ryby moczymy w jajku a następnie w rozkruszonym chrupkim pieczywie. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i dusimy jeszcze przez chwilę.
Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa
Kawałki ryby maczamy w jajku i rozkruszonym pieczywie.
Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa
Marchewkę z groszkiem podsmażamy na odrobinie oleju.
Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa
Opanierowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
Ryba w panierce z chrupkiego pieczywa
Dusimy razem z warzywami przez kilka minut.