ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Ryba w papryce słodko-kwaśnej ze śmietaną i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sekretem tej ryby jest papryka, musi być smaczna, z bardzo dobrą zalewą, ja mam swoją i dzięki temu to danie jest naprawdę wyjątkowe. Zalewa jest słodko-kwaśna, bardzo smaczna. Każdy kto smakował tej ryby, był zachwycony jej niepowtarzalnym smakiem.

Ryba w papryce słodko-kwaśnej ze śmietaną i cebulą

Składniki:

Ryba w papryce słodko-kwaśnej ze śmietaną i cebulą

 

  • słoik konserwowej papryki na słodko-kwaśno
  • kilogram smażonej panierowanej ryby( jaką mamy-może być dorsz, śledź smażony albo jakaś inna)
  • śmietana mała ok. 200 gram gęsta
  • nać selera albo pietruszki do ustrojenia
  • cebulka pokrojona w drobną kostkę

Sposób przygotowania:

Ryba w papryce słodko-kwaśnej ze śmietaną i cebulą
Rybę posypujemy pieprzem oraz solą, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju( w panierce, czyli zanurzamy w jajku oraz bułce tartej). Paprykę otwieramy i wyjmujemy na półmisek, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy, dajemy jej tak poleżeć z 20 minut. Po tym czasie zalewamy ją zalewą z papryki, dajemy jej kolejne 20 minut, dzięki temu nie będzie piekła a zyska słonawo-kwaskowy smak. Ryby układamy na półmisku albo talerzu, na nich układamy paprykę nie musi być odsączona dzięki temu przejdzie fajnym smakiem z zalewy. Dajemy po bokach kleksy śmietany lekko osolonej, na środek układamy kawałek naci selera do dekoracji. Po bokach dajemy cebulkę. Taka ryba nadaje się jako danie na zimno z jakiejś okazji ale może być również daniem obiadowym, do tego tylko gotujemy ziemniaki i polewamy odrobiną zalewy z papryki. Smacznego kochani.