Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w sosie greckim

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smazone filety rybne w warzywnym, pomidorowym sosie.

Ryba w sosie greckim

Składniki:

Ryba w sosie greckim

 

  • 1 kg filetow rybnych,
  • 1 kg marchwi,
  • 4 duze pietruszki,
  • 1 maly seler,
  • 5 cebul,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2 male jaja,
  • pol cytryny,
  • 1 lyzka cukru,
  • listek laurrowy,
  • ziele angielskie,
  • sol, pieprz,
  • olej do smazenia.

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie greckim
Filety rybne oplukac, pokroic kazdego na kilka czesci, wrzucic do miski, skropic sokiem z cytryny i odstawic w chlodne miejsce, a potem kazdy kawalek umoczyc w rozkloconych jajach i usmazyc nie spiekajac. Cebule przekroic na pol i pokroic w piorka. Cebule krotko zeszklic na oleju i dodac 1 lyzke cukru. Marchew, pietruche i selera, starkowac na tarce o grubszych oczkach. Do duzego garnka wlac na dno ok 2 cm wrzacej wody i wrzucic starkowane warzywa. Doprawic przyprawami. Gotowac ok 30-40 minut. Po 15 min gotowania dodac sporo koncentratu i dalej dusic. Na koniec odparowac lub odlac wode. Do salaterek ukladac warstwami: sos-ryba-sos-ryba. Smaczne na zimno jak i na cieplo. Mozna udekorowac natka.

Tagi:

filety rybne