mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryba w sosie kokosowym z trawą cytrynową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najsmaczniejszy jest sos, należy podawać z ryżem

Ryba w sosie kokosowym z trawą cytrynową

Składniki:

Ryba w sosie kokosowym z trawą cytrynową

 

  • 600g filetów z dorsza
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • 20g świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400ml bulionu rybnego
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki gotowego sosu rybnego
  • 1 pęd świeżej trawy cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie kokosowym z trawą cytrynową
Imbir i czosnek obrać, opłukać. Chilli umyć, osuszyć i usunąć pestki. Imbir, czosnek, chilli drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić imbir, czosnek i 2/3 porcji chilli. Chwilę smażyć. Dodać kurkumę, zalać bulionem, wlać mleczko kokosowe, sos rybny, wymieszać, zagotować. Trawę cytrynową oczyścić i pokroić wzdłuż i na mniejsze kawałki. Dodać do sosu, zagotować i gotować przez 5 minut bez przykrycia. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do sosu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Cebulki oczyścić i drobno posiekać. Trawę cytrynową usunąć z sosu. Rybę wyłożyć na półmisek, posypać cebulkami i resztą chilli.