Sposób przygotowania:
Ryba w sosie kokosowym z trawą cytrynową
Imbir i czosnek obrać, opłukać. Chilli umyć, osuszyć i usunąć pestki. Imbir, czosnek, chilli drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić imbir, czosnek i 2/3 porcji chilli. Chwilę smażyć. Dodać kurkumę, zalać bulionem, wlać mleczko kokosowe, sos rybny, wymieszać, zagotować. Trawę cytrynową oczyścić i pokroić wzdłuż i na mniejsze kawałki. Dodać do sosu, zagotować i gotować przez 5 minut bez przykrycia. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do sosu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Cebulki oczyścić i drobno posiekać. Trawę cytrynową usunąć z sosu. Rybę wyłożyć na półmisek, posypać cebulkami i resztą chilli.
marietta