Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rybka, której smak wzbogaca sos śmietanowy ze szparagami i koperkiem. Ja wykorzystałam zębacza - rybę, która nie jest łatwo dostępna, ale można go zastąpić każdą inną rybą.

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami

Składniki:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami

ETAP 1:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 3 min.

ETAP 2:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami
Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody, odcedzamy i kroimy na kawałki.

Szparagi odcedzamy i kroimy na kawałki.

ETAP 3:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami
Przygotowujemy sos śmietanowy ze szparagami i koperkiem

Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, smażymy na nim mąkę.

Wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy szparagi, sól i pieprz, podgrzewamy do uzyskania optymalnej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek.

ETAP 4:

Ryba w sosie śmietanowym ze szparagami
Przyprawione filety rybne smażymy na maśle klarowanym

Filety rybne przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ostrej papryki mielonej, rybę skrapiamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy na nim filety z obu stron.

Rybę podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.


Tagi:

danie ryba