elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ryba w sosie zielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Ryba w sosie zielonym jest dobra w swoim rodzaju

Ryba w sosie zielonym

Składniki:

Ryba w sosie zielonym

 

  • 1kg. ryby karp lub dorsz,
  • 4 szklanki wywaru z warzyw,
  • 2dkg. masła
  • 2 dkg. mąki
  • 12 dkg.śmietany
  • pół szklanki białego wytrawnego wina ,
  • naż pietruszki,
  • 3 łyżki ugotowanego szpinaku(przetartego)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie zielonym
Do wywaru włożyć rybę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną na porcje,;gotować20 min. Ugotowaną rybę wyjąć ostrożnie cedzakiem razem z warzywami na ogrzany półmisek posypać ugotowanymi na twardo,posiekanymi w kostkę jajkami i zieleniną .Nakażdą porcję położyć kawałek surowego masłai plasterek cytryny .Podawać z ziemniakami i sezonowymi warzywami