malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryba jest bardzo smaczne gdy postoi przez kilka godzin w zalewie. Wpije wtedy soki i stanie się aromatyczna.

Ryba w warzywach

Składniki:

Ryba w warzywach

 

  • 1 kg filetów rybnych(dorsz, mintaj),
  • 0,5 kg korzenia pietruszki,
  • 0,5 kg marchewki,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka cukru,
  • 1 jajko,
  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • połowa limonki

Sposób przygotowania:

Ryba w warzywach
Filety odsączamy z nadmiaru wody. Z jajka mleka mąki miksujemy ciasto naleśnikowe, ryby solimy, maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju na złoto. Marchew, pietruszki skrobiemy i kroimy w słupki. Do rondla wrzucamy warzywa podlewamy bulionem solimy, słodzimy, wciskamy sok z limonki, dusimy 30 min, dodajemy koncentrat, zdejmujemy z ognia. Na talerzu układamy cienką warstwę warzyw, następnie ryby, przykrywamy warzywami, wstawiamy do lodówki.