Sposób przygotowania:
Ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.
Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.
Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.
Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
sandra200
bogini8