Sposób przygotowania:
Ryba z ziemniakami
Filety pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny odłożyć na kilka minut. Obrać i umyć ziemniaki pokroić w plastry. Pokroić w cienkie plasterki ogórki, dymkę pokroić na niezbyt duże kawałki. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju, wrzucić pokrojone ziemniaki posypać sola i pieprzem , smażyć na średnim ogniu około 15 minut, często mieszając. Uważając aby nie przywarły do dna. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać dymkę. Rozgrzać na drugiej patelni resztę oleju podsmażyć rybę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę do ziemniaków wrzucić ogórki. Ponownie doprawić do sosu. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu zrobić rozrobić z mąką zasmażkę, wlać rosół i mleko dokładnie wymieszać z musztarda. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Drobno pokroić koper. Wrzucić do gorącego sosu. Polać ziemniaki bezpośrednio przed podaniem.