marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Ryba z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracochłonne danie ale warto je przyrządzić, ponieważ jest bardzo pyszne.

Ryba z ziemniakami

Składniki:

Ryba z ziemniakami

 

  • Przepis dla 4 osób.
  • 50 dag filetów lub innej ryby
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 paczka symki
  • koper
  • 1 szkl. rosołu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba z ziemniakami
Filety pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny odłożyć na kilka minut. Obrać i umyć ziemniaki pokroić w plastry. Pokroić w cienkie plasterki ogórki, dymkę pokroić na niezbyt duże kawałki. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju, wrzucić pokrojone ziemniaki posypać sola i pieprzem , smażyć na średnim ogniu około 15 minut, często mieszając. Uważając aby nie przywarły do dna. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać dymkę. Rozgrzać na drugiej patelni resztę oleju podsmażyć rybę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę do ziemniaków wrzucić ogórki. Ponownie doprawić do sosu. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu zrobić rozrobić z mąką zasmażkę, wlać rosół i mleko dokładnie wymieszać z musztarda. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Drobno pokroić koper. Wrzucić do gorącego sosu. Polać ziemniaki bezpośrednio przed podaniem.