joan851

joan851

Kucharz
[Przepisów: 20]

Ryba zapiekana w śmietance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bomba Kaloryczna!!! Warto się wysadzić dla tej zapiekanki

Ryba zapiekana w śmietance

Składniki:

Ryba zapiekana w śmietance

 

  • 1 kg ryb (panga, tilapia, karp, morszczuk itp.)
  • 3-4 cebule
  • 0,5 l śmietanki 36%
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy, sól, rozmaryn, curry
  • ser żółty
  • koperek
  • masło

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana w śmietance
Obieramy cebulę i kroimy w krążki. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy w nim na przemian ryby z cebulą i przypruszamy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny i koperkiem. Gdy warstwy już będą gotowe mieszamy śmietankę z tartym drobno żółtym serem i oblewamy ryby. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na 30-40 min i pieczemy w temp 160-180 st. Podajemy z pieczonymi ziemiaczkami i surówką z kiszonej kapusty.