Sposób przygotowania:
Ryba zapiekana w warzywach
Sposób przyrządzenia
Naczynie żaroodporne obficie wysmarować tłuszczem. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Włoszczyznę obrać, por przekroić wzdłuż, starannie wymyć, pokroić w półplasterki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Warzywa wymieszać z oliwą, szczyptą soli, cukru i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę przygotowanych warzyw, na nich rybę, skropić sokiem z cytryny, przykryć pozostałymi warzywami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 190-200stC, zapiekać 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania wlać przecier, posypać serem i parmezanem, wstawić do piekarnika i zapiec na rumiano. Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką.
Naczynie żaroodporne obficie wysmarować tłuszczem. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Włoszczyznę obrać, por przekroić wzdłuż, starannie wymyć, pokroić w półplasterki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Warzywa wymieszać z oliwą, szczyptą soli, cukru i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę przygotowanych warzyw, na nich rybę, skropić sokiem z cytryny, przykryć pozostałymi warzywami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 190-200stC, zapiekać 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania wlać przecier, posypać serem i parmezanem, wstawić do piekarnika i zapiec na rumiano. Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką.