misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ryba zapiekana w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę przygotowanych warzyw, na nich rybę, skropić sokiem z cytryny, przykryć.....

Ryba zapiekana w warzywach

Składniki:

Ryba zapiekana w warzywach

 

  • ryba morska (świeża lub mrożona) 30-40 dag
  • ser żółty 5 dag
  • parmezan starty łyżeczka
  • włoszczyzna (bez kapusty) duża
  • przecier pomidorowy 1/2 szkl
  • oliwa z oliwek 2 łyzki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyzki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • cukier
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana w warzywach
Sposób przyrządzenia
Naczynie żaroodporne obficie wysmarować tłuszczem. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Włoszczyznę obrać, por przekroić wzdłuż, starannie wymyć, pokroić w półplasterki, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Warzywa wymieszać z oliwą, szczyptą soli, cukru i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę przygotowanych warzyw, na nich rybę, skropić sokiem z cytryny, przykryć pozostałymi warzywami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 190-200stC, zapiekać 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania wlać przecier, posypać serem i parmezanem, wstawić do piekarnika i zapiec na rumiano. Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką.