cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ryba zapiekana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zapiekana rybka

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:

Ryba zapiekana z warzywami

 

  • 1 kg ryby,
  • 1 kg warzyw (marchew, pietruszka, papryka, pomidory, cebula),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 lampka białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sok z cytryny,
  • 1-2 łyżki rodzynek,
  • tymianek,
  • olej roślinny,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z warzywami
Warzywa obrać, umyć, drobno pokroić, dusić na oleju w rondlu  na małym ogniu. Dodać białe wytrawne wino, koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną wody, doprawić do smaku tymiankiem, cukrem, solą i czarnym mielonym pieprzem. Pod koniec duszenia dodać umyte rodzynki.

Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć, dużą pokroić na kawałki. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem roślinnym, ułożyć rybę, skropić obficie sokiem z cytryny, na to ułożyć duszone warzywa, naczynie przykryć, wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.

Rybę z warzywami podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.

Tagi:

ryba ryby