Sposób przygotowania:
Ryba zapiekana z warzywami
Warzywa obrać, umyć, drobno pokroić, dusić na oleju w rondlu na małym ogniu. Dodać białe wytrawne wino, koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną wody, doprawić do smaku tymiankiem, cukrem, solą i czarnym mielonym pieprzem. Pod koniec duszenia dodać umyte rodzynki.
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć, dużą pokroić na kawałki. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem roślinnym, ułożyć rybę, skropić obficie sokiem z cytryny, na to ułożyć duszone warzywa, naczynie przykryć, wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.
Rybę z warzywami podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.
Rybę oskrobać, wypatroszyć, umyć, dużą pokroić na kawałki. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem roślinnym, ułożyć rybę, skropić obficie sokiem z cytryny, na to ułożyć duszone warzywa, naczynie przykryć, wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut.
Rybę z warzywami podawać z gotowanymi ziemniakami lub z białym pieczywem.