jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rybka na puree.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Może rybkę na puree w porze lunch'u Dama zje?

Rybka na puree.

Składniki:

Rybka na puree.

 

  • 2 kawałki filetu delikatnej białej ryby (sola, panga...)
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 100ml wody
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • zioła do ryb - mieszanka
  • 4 ziemniaczki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • 1 duża czerwona papryka
  • szczypior
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybka na puree.
Rybę posól, posyp ziołami i odstaw.
Obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Obraną paprykę zetrzyj na tarce na podłużne paski. lekko posól i odstaw.
W miseczce wymieszaj jajo z wodą i winem oraz sosem Sambal Oelek - dosypuj mąki ciągle mieszając aż uzyskamy lane ciasto.
Rybę oprósz mąką, a następnie zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Odsącz rybę na ręczniku papierowym.
Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj blenderem.
Dodaj śmietankę , masło i kurkumę - dopraw solą i starta gałką muszkatołową - wymieszaj.
Ułóż puree na talerzu, na nim rybę i paprykę.
Udekoruj szczypiorem.