pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rybki w oczku ...

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ryba z warzywami w galarecie podana w nieco inny sposób.

Rybki w oczku ... Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rybki w oczku ...

 

  • 0,8 -1 kg filetów białej ryby
  • 0,5 kg warzyw (różyczki brokułów, kalafiora, fasolka szparagowa, brukselka, groszek zielony)
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 średnia pietruszka
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • żelatyna ( 3-5 łyżek)
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, kolendra
  • Do dekoracji:
  • 3-5 rzodkiewki
  • 2-3 jajka przepiórcze
  • 1 kiszony/konserwowy ogórek

 

Sposób przygotowania:

Rybki w oczku ...
Filety umyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, natrzeć pieprzem i kolendrą. Tak przygotowaną rybę włożyć na parę minut do lodówki.W tym czasie możemy posiekać koperek i szczypiorek (trochę zostawić do dekoracji). Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, umyć, wrzucić do garnka, zalać ok. 6 szklankami wody i ugotować wywar. Jak warzywa będą miękkie to je wyjąć i pokroić w kostkę lub plasterki (z kawałka marchewki można wyciąć rybki do dekoracji, resztę pokroić). Pozostałe warzywa np. brokuły ugotować na parze i ostudzone przełożyć na dno salaterki. Do wywaru warzywnego dodać kawałki ryby i gotować około 15 minut. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na brokułach i przykryć pokrojonymi w kostkę/plasterki warzywami. Wywar przecedzić, doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i połączyć z rozpuszczona żelatyną ( według opisu na opakowaniu). Ostudzonym wywarem zalać rybę i warzywa. Zostawić do stężenia. Wierzch tężejącej galarety posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i możemy udekorować "rybkami" z marchewki. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na galarecie. Z rzodkiewek i jajek robimy lilie wodne, które układamy na plasterkach ogórka. Brzeg salaterki można ozdobić pozostawionym szczypiorkiem i koperkiem.
Rybki w oczku ...
Przekrój dania prezentuje sie równie ciekawie jak całość.