Sposób przygotowania:
Rybki w oczku ...
Filety umyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, natrzeć pieprzem i kolendrą. Tak przygotowaną rybę włożyć na parę minut do lodówki.W tym czasie możemy posiekać koperek i szczypiorek (trochę zostawić do dekoracji). Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, umyć, wrzucić do garnka, zalać ok. 6 szklankami wody i ugotować wywar. Jak warzywa będą miękkie to je wyjąć i pokroić w kostkę lub plasterki (z kawałka marchewki można wyciąć rybki do dekoracji, resztę pokroić). Pozostałe warzywa np. brokuły ugotować na parze i ostudzone przełożyć na dno salaterki. Do wywaru warzywnego dodać kawałki ryby i gotować około 15 minut. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na brokułach i przykryć pokrojonymi w kostkę/plasterki warzywami. Wywar przecedzić, doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i połączyć z rozpuszczona żelatyną ( według opisu na opakowaniu). Ostudzonym wywarem zalać rybę i warzywa. Zostawić do stężenia. Wierzch tężejącej galarety posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i możemy udekorować "rybkami" z marchewki. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na galarecie. Z rzodkiewek i jajek robimy lilie wodne, które układamy na plasterkach ogórka. Brzeg salaterki można ozdobić pozostawionym szczypiorkiem i koperkiem.
jaNina
szkoda że woda nie jest niebieska....ale taka galaretka byłaby niezdrowa :)))
luna
eli_555
eli_555
To było 25 lat temu.