matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Rybka w pikantnym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Znudziły mi się te tradycyjnie smażone ryby..ta jest lepsza:)

Rybka w pikantnym sosie

Składniki:

Rybka w pikantnym sosie

 

  • Około 1kg filetów rybnych(dorsz jest w tym przypadku najlepszy)
  • sok z cytryny
  • sól
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego
  • Sos:
  • łyżka masła
  • mały seler
  • 1 cebula
  • ok.10 łyżek wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Rybka w pikantnym sosie
Ryby lekko posolić,skropić sokiem z cytryny,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Cebulę posiekać,obrany seler zetrzeć na drobnych oczkach tarki.Na patelni roztopić masło,podsmażyć warzywa,dodać przecier pomidorowy,wino,wodę.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Dusić na małym ogniu ok.10 minut,często mieszając.Gotowym sosem zalać rybę,wstawić na 30 minut do nagrzanego piekarnika(temperatura 180st).