jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyjątkowa zapiekanka z rybką

Zapiekanka rybna

Składniki:

Zapiekanka rybna

 

  • 30 dag filetów rybnych z morszczuka w kostce
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 80 dag ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • margaryna- do formy
  • bułka tarta - do formy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna
Filety rybne obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w krążki cebulę i chwilę razem smażyć nie rumieniąc. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. W wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków, skropić połową sosu, ułożyć filety rybne wraz z cebulą i tłuszczem, przykryć pozostałymi ziemniakami, polać resztą sosu, posypać serem. Zapiec w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną koperkiem do ćwikły z chrzanem.