kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

rybne gaspacho

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

aromatyczna zupa rybna z pomidorami i kolendrą

rybne gaspacho

Składniki:

rybne gaspacho

 

  • 1 kg okonia nilowego całego
  • 1 cebula poszatkowana
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka selera naciowego
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • puszka krojonych pomidorów
  • litr soku pomidorowego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • łyżka sosu worcester
  • sok z 1 cytryny
  • garść kolendry

Sposób przygotowania:

rybne gaspacho
rybę dokładnie odfiletować. do 5 litrowego garnka wody wrzucić głowę i resztki ryby, pozostawiając filety. Dodać włoszczyznę, sól i gotować na małym ogniu około 1.5h. Wywar przecedzić. Na oliwie podsmażyć cebulkę i pokrojony seler naciowy , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać wywar. Zagotować, dodać filety z ryby i gotować około 15 min do miękkości mięsa. Filety wyciągnąć, do wywaru dodać pomidory, sok pomidorowy, koncentrat, sos worcester i sok z cytryny. Doprawić pieprzem, zagotować. Na talerze wlewać pomidorowy wywar, kładąc na środek zupy delikatnie po kawałku okonia i posypując kolendrą

Tagi:

sosy