Kotlety z ryby – mielone z ziemniakami, boczkiem i w sosie

Mielone kotlety rybne robi się także w wersji bez tłuszczu - piecze się je w piekarniku. Pozbawioną skóry i ości rybę rozdrabnia się widelcem lub blenderem. Gładką masę na kotlety mielone z ryby uzyskuje się z łososia, mintaja, leszcza, karpia – wystarczy wybrać ulubiony gatunek. Można połączyć ją z chrupiącymi skwarkami z patelni, wówczas kotlety rybne z boczkiem nabiorą wspaniałego aromatu. Przyprawia się je ziołami, pieprzem cytrynowym, skórką otartą ze sparzonej cytryny, słodką papryką wędzoną, kminkiem, curry, kurkumą. Usmażone z obu stron na złoto kotlety rybne z ziemniakami, kaszą lub ryżem podaje się odsączone z oleju z sosem koperkowym bądź dipem z pieczonej papryki i surówką. Sos przygotowuje się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego, intensywnego w smaku suszonego koperku (dostępny przez całą zimę) oraz odrobiny pieprzu.

Jak zrobić kotlety rybne dla dzieci: kotlety z łososia, kotlety z karpia, kotlety rybne w sosie

Delikatne kotlety z łososia to idealne kotlety rybne dla dzieci. Ryba ta praktycznie nie posiada ości i jest łagodna w smaku. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się także kotlety rybne z leszcza, zapiekane pod serową pierzynką oraz kotlety z karpia, skropione sokiem z cytrusów i posypane natką pietruszki. Masę do kotletów rybnych z mintaja przyrządza się również z mięsa ryb mrożonych. Rozmraża się je przez noc w lodówce, odsącza z nadmiaru wody i miksuje z dodatkami. Wystarczy obtoczyć je w mące, rozkłóconym i doprawionym jajku i bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Kotlety rybne w sosie cytrynowym albo z pieczonych warzyw korzeniowych będą smakować wyśmienicie w towarzystwie frytek lub cząstek ziemniaków w ziołach. Warto ułożyć je na wierzchu zapiekanki makaronowej, a po wyjęciu z piekarnika serwować z sosem i sałatką z warzyw.

Kotlety rybne Kategorie

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety rybne z dorsza smażone na patelni lub pieczone w piekarniku smakują najlepiej z sosem, surówką z kiszonej kapusty i marchewki oraz ogórkami konserwowymi. Kotlety z dorsza można przygotować w postaci burgerów rybnych (i podawać w bułce lub bez), mielonych z dorsza lub pulpecików z dorsza. Pozbawioną ości rybę wystarczy rozdrobnić widelcem lub blenderem, wymieszać z jajkiem, cebulką, koperkiem i natką pietruszki i usmażyć kotleciki bądź klopsy z dorsza na rozgrzanym oleju.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Kotlety rybne