jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rybne krokiety z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takie krokiety możemy przygotować na piątkowy obiad. Idealnie nadają się także na kolację. Mają ciekawy smak.

Rybne krokiety z makrelą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rybne krokiety z makrelą

 

  • Porcja na 4 osoby
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • Sól do smaku,
  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • 30 dag makreli wędzonej,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rybne krokiety z makrelą
CIASTO: Do miski przekładamy składniki ciasta. dokładnie miksujemy całość. Odbieramy około 0,5 szklanki ciasta- będzie ono potrzebne do panierki. Pozostałe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzana patelnie i smażymy naleśniki.

NADZIENIE: Cebule obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Rybe obieramy ze skórki i oddzielamy mięso od ości. Rozdrobniona w palcach makrelę łączymy z cebulą i śmietaną. Całość doprawiamy do smaku.Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki. Zawijamy ,np w trójkąt. Krokiety obtaczamy w odstawionym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażmy z obu stron do zrumienienia panierki.
Rybne krokiety z makrelą
Gotowym farszem smarujemy usmażone nalesniki