Sposób przygotowania:
Krokiety z ziemniaków z makrelą
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać. Ostudzić i utłuc na puree. Makrelę utrzeć z sosem na miazgę. Orzeszki zmielić na mączkę. Wymieszać ziemniaki z natkę, makrelą, jajkiem , mączką orzechową . Dosypać otrębów pszennych w takiej ilości by masa dawała się dobrze formować . Doprawić solą i pieprzem . Formować krokiety . Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto ( przegapiłam zrobienie zdjęcia krokietów na patelni - dorobię przy najbliższej okazji ). * Na tą ilość daję tylko pół jajka bo masa była by za luźna - połówkę usmażyłam z drugim jajkiem do chleba ** Trzeba uważać przy smażeniu bo są bardzo delikatne. Podałam z surówką z jabłka z marchewką . *** Z tej ilości wyszło mi 8 małych krokiecików