kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rybne ragout z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i zdrowe danie z rybką. Polecam nie tylko latem. Zimą można użyć mrożonych warzyw.

Rybne ragout z brokułami

Składniki:

Rybne ragout z brokułami

 

  • 75 dag dowolnych filetów rybnych
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 15 dag marchewki
  • 30 dag brokułów
  • 25 dag ziemniaków
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/8 l wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Rybne ragout z brokułami
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle (w dość dużym garnku lub głębokiej patelni). Umyć i obrać marchewkę, pokroić w plasterki bezpośrednio do cebuli. Brokuły pociąć na niewielkie kawałki i chwilę dusić z cebulą i marchewką. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kostki. Wrzucić do garnka, zalać wywarem warzywnym i zagotować. Warzywa doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać białe wino i śmietanę. Gotować 15 min. Umyć i osuszyć filety rybne. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić i doprawić pieprzem. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Rybę dodać do warzyw i gotować na średnim ogniu przez ok. 6-8 min. Pod koniec duszenia dodać koperek.