dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Ryby pieczone w torebkach

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niekonwencjonalna ryba z grilla lub z ogniska.

Ryby pieczone w torebkach

Składniki:

Ryby pieczone w torebkach

 

  • 4 filety dowolnej ryby (po 25 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • świeża bazylia lub majeranek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka suszonych pomidorów (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Ryby pieczone w torebkach
Filety posolić, posypać pieprzem i odstawić. Przygotować marynatę: posiekać ząbek czosnku, drobno pokroić garść bazylii lub majeranku, pokruszyć papryczkę chili. Wymieszać, dodać oliwki i zalać oliwą. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki i odstawić na 30 minut. Po tym czasie doprawić marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (można dodać kilka suszonych pomidorów, marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (można dodać kilka suszonych pomidorów, zaprawa będzie bardziej aromatyczna). Przygotować kawałek folii aluminiowej o długości 40 cm. Na prawą część rozłożonej folii wyłożyć 1/4 marynaty i dodać jeden kawałek ryby. Przykryć drugą częścią i tak zwinąć brzegi, żeby ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. DO każdej torebki wlać po 1/2 kieliszka białego wina i łyżkę oliwy. Mocno zawinąć brzeg, żeby torebka się zamknęła. Podobnie należy zapakować pozostałe porcje. Przygotowane do pieczenia ryby włożyć w żar ogniska i piec około 15 minut. Po wyjęciu z ogniska trzeba pozostawić ryby w torebkach jeszcze przez 3-4 minuty. Danie można przygotować także na grillu.