Sposób przygotowania:
Ryby pieczone w torebkach
Filety posolić, posypać pieprzem i odstawić. Przygotować marynatę: posiekać ząbek czosnku, drobno pokroić garść bazylii lub majeranku, pokruszyć papryczkę chili. Wymieszać, dodać oliwki i zalać oliwą. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki i odstawić na 30 minut. Po tym czasie doprawić marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (można dodać kilka suszonych pomidorów, marynatę solą, pieprzem i sokiem z cytryny (można dodać kilka suszonych pomidorów, zaprawa będzie bardziej aromatyczna). Przygotować kawałek folii aluminiowej o długości 40 cm. Na prawą część rozłożonej folii wyłożyć 1/4 marynaty i dodać jeden kawałek ryby. Przykryć drugą częścią i tak zwinąć brzegi, żeby ryba znalazła się w torebce otwartej z jednej strony. DO każdej torebki wlać po 1/2 kieliszka białego wina i łyżkę oliwy. Mocno zawinąć brzeg, żeby torebka się zamknęła. Podobnie należy zapakować pozostałe porcje. Przygotowane do pieczenia ryby włożyć w żar ogniska i piec około 15 minut. Po wyjęciu z ogniska trzeba pozostawić ryby w torebkach jeszcze przez 3-4 minuty. Danie można przygotować także na grillu.