jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Rydze po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie przetwory z rydzów warto zrobić by mieć w zapasach kiedy nam przyjdzie ochota na coś pikantnego.

Rydze po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rydze po grecku

 

  • rydze 3 kg
  • olej 1,5 szklanki
  • ocet 1,5 szklanki
  • liście laurowe 8 szt.
  • ziele angielskie 7 szt.
  • cukier około 7 łyżek
  • sól 3 łyżki
  • cebula 12 szt.
  • przecier pomidorowy 2 słoiczki
  • pieprz ziarenka 6 szt.

Sposób przygotowania:

Rydze po grecku
Rydze opłukać, wymoczyć w zimnej wodzie z solą . Pokroić na drobne kawałki lub paseczki.

Gotować w osolonej wodzie i z kwaskiem cytrynowym ,około 10 minut.

Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól do smaku.

Cebulkę obrać zeszklić na oleju, dodać rydze, wymieszać i dusić razem chwilę.

Następnie dodać przecier pomidorowy, pieprz, z wymieszać i dusić na wolnym ogniu.

Przyprawić według uznania, nakładać do słoików. Pasteryzować 15- 20 minut.
Rydze po grecku
Rydze opłukac i pokroić na kawałki,ogotować w osolonej wodzie i później smarzyć z cebulką
Rydze po grecku
Dodać przecieru pomirorowego,wymieszać i dusić chwilę
Rydze po grecku
Gotowe wkładać do słoików i pasteryzować