Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż brązowy duszony z Kafirem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowe , pozbawione tylko wierzchniej plewy ziarno ryżu . Zawiera zdecydowanie więcej mikroelementów i witamin niż ryć biały .

Ryż brązowy duszony z Kafirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż brązowy duszony z Kafirem

 

  • 20 dag brązowego ryżu
  • 3 szklanki bulionu drobiowego ( lub warzywnego ) - może być z kostki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta kurkumy
  • 1 listek Kafiru ( lub szczypta otartej skórki cytrynowej )
  • garść pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ryż brązowy duszony z Kafirem
Ryż dobrze wypłukać . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło - wrzucić ryż i smażyć kilka chwil mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się masłem. Wsypać szczyptę kurkumy .Wlać bulion . Wrzucić listek Kafiru .Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut , aż ryż wchłonie całą wodę . Usunąć listek. Dodać pokrojoną natkę pietruszki . Wymieszać . Podawać do dań z drobiu , kuchni indyjskiej , tajskiej .
Ryż brązowy duszony z Kafirem
Przygotowane składniki - można zaczynać pracę - pójdzie migiem
Ryż brązowy duszony z Kafirem
Ryż podsmażyć na maśle , dodać kurkumę , listek Kafiru
Ryż brązowy duszony z Kafirem
Zalać bulionem drobiowym ( lub warzywnym ) wg upodobania
Ryż brązowy duszony z Kafirem
Gdy ryż wchłonie cały płyn dosypać pokrojoną natke pietruszki

Tagi:

ryż