Sposób przygotowania:
Ryż brązowy duszony z Kafirem
Ryż dobrze wypłukać . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło - wrzucić ryż i smażyć kilka chwil mieszając tak by wszystkie ziarna pokryły się masłem. Wsypać szczyptę kurkumy .Wlać bulion . Wrzucić listek Kafiru .Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut , aż ryż wchłonie całą wodę . Usunąć listek. Dodać pokrojoną natkę pietruszki . Wymieszać . Podawać do dań z drobiu , kuchni indyjskiej , tajskiej .
Core
Babciagramolka
To nie risotto - brak wina i parmezanu - taki duszony na bulionie ryż . A Kafir można zastąpić odrobiną otartej skórki cytrynowej ( albo wcześniej w bulionie zagotować kawałeczek skórki cytrynowej - tylko bez tego białego od spodu bo gorzkie i dodać odrobinę soku z cytryny )
edytaha
A jeśli chodzi o risotto - swoje kaleczę z założenia, bo nie lubię parmezanu :(