ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ryż curry z mięsnymi pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała propozycja obiadowa dla każdego.

Ryż curry z mięsnymi pulpetami

Składniki:

Ryż curry z mięsnymi pulpetami

 

  • 2 woreczki ryżu
  • przyprawa curry
  • 300 g mięsa mielonego z drobiu
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ryż curry z mięsnymi pulpetami
Mięso rozgniatamy widelcem. Bułkę kajzerkę namaczamy w wodzie, odciskamy dokładnie i dodajemy do mięsa. Wbijamy tam także jajko, i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Wszystko solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Bułką tartą regulujemy konsystencję masy mięsnej – ma być taka aby bez trudu ulepić z niej kulki o średnicy ok. 3-4 centymetrów. Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie (w 1 litrze, chyba że przepis na opakowaniu kostek mówi inaczej). Gotujemy pulpety na wolnym ogniu. W międzyczasie w osolonej i doprawionej curry wodzie (2 łyżki curry) gotujemy ryż. Gotowy ryż układamy na talerzu, na nim układamy pulpety. Wszystko posypujemy umytą i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego!