Sposób przygotowania:
Ryż na mleku migdałowym z frużeliną wiśniową
1. Ryż przekładamy do garnka, wlewamy mleko migdałowe i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości często mieszając i wchłonięcia całego mleka, w razie potrzeby dolewamy mleka, a pod koniec gotowania ryż mieszamy cały czas, żeby nie przypalić. Ugotowany przekładamy do miseczek.
2. Mrożone wiśnie rozmrażamy, jeżeli mają pestki usuwamy je, w powstałym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, jeżeli mamy świeże wiśnie, to postępujemy tak samo. Wiśnie przekładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku, następnie wlewamy rozpuszczoną mąkę i zagotowujemy mieszając. Frużelinę wykładamy na ryż.
3. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi, tak po łyżeczce na porcję i po jednym kwiatku. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Deser smakuje na gorąco jak i na zimno.
2. Mrożone wiśnie rozmrażamy, jeżeli mają pestki usuwamy je, w powstałym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, jeżeli mamy świeże wiśnie, to postępujemy tak samo. Wiśnie przekładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku, następnie wlewamy rozpuszczoną mąkę i zagotowujemy mieszając. Frużelinę wykładamy na ryż.
3. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi, tak po łyżeczce na porcję i po jednym kwiatku. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Deser smakuje na gorąco jak i na zimno.