Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ryż na mleku migdałowym z frużeliną wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser na podwieczorek z ryżu i frużeliną wiśniową. Deser wegański, bo na mleku migdałowym. Pięknie udekorowany. Polecam.

Ryż na mleku migdałowym z frużeliną wiśniową

Składniki:

Ryż na mleku migdałowym z frużeliną wiśniową

Ryż:

  • 15 dag ryżu białego
  • około półtorej szklanki mleka migdałowego

Frużelina:

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki płatków kokosowych
  • 4 jadalne kwiatki ( u mnie bratki )

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku migdałowym z frużeliną wiśniową
1. Ryż przekładamy do garnka, wlewamy mleko migdałowe i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości często mieszając i wchłonięcia całego mleka, w razie potrzeby dolewamy mleka, a pod koniec gotowania ryż mieszamy cały czas, żeby nie przypalić. Ugotowany przekładamy do miseczek.

2. Mrożone wiśnie rozmrażamy, jeżeli mają pestki usuwamy je, w powstałym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, jeżeli mamy świeże wiśnie, to postępujemy tak samo. Wiśnie przekładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy cukier do smaku, następnie wlewamy rozpuszczoną mąkę i zagotowujemy mieszając. Frużelinę wykładamy na ryż.

3. Przed podaniem dekorujemy płatkami migdałowymi, tak po łyżeczce na porcję i po jednym kwiatku. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Deser smakuje na gorąco jak i na zimno.