BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ryż na mleku z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż na mleku to bardzo proste ,szybkie i smaczne danie które smakuje dzieciom jak i dorosłym domownikom.

Ryż na mleku z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryż na mleku z truskawkami

 

  • ugotowany ryż 2 woreczki,
  • mleko 300 ml,
  • sól szczypta,
  • masło 1 łyżka,
  • cukier 1 - 2 łyżki,(według swojego smaku)

 

  • Dodatkowo;
  • truskawki 300 g,
  • cukier 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z truskawkami
Truskawki oczyszczamy ze szypułek , dokładnie płuczemy i osuszamy.

Następnie truskawki miksujemy z cukrem.

Ryż w woreczkach gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.

Następnie podgrzewamy mleko z łyżką masła , dodajemy wcześniej ugotowany ryż, gotując tak długo aż ryż wchłonie mleko i stanie się kleisty, cały czas mieszamy aby ryż nam się nie przypalił.

Na talerzu układamy metalową obręcz i do środka nakładamy ugotowany ryż.

Ryż ugniatamy , obręcz zdejmujemy.

Ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami.
Ryż na mleku z truskawkami
Mleko podgrzewamy i dodajemy wcześniej ugotowany prawie do miękkości ryż
Ryż na mleku z truskawkami
Gotujemy cały czas mieszając aby ryż się nie przypalił
Ryż na mleku z truskawkami
Ryż tak długo aż ryż wchłonie mleko i stanie się kleisty
Ryż na mleku z truskawkami
Truskawki obieramy ze szypułek ,płuczemy i osuszamy
Ryż na mleku z truskawkami
Wkładamy do kielicha blendera i miksujemy z dodatkiem cukru

Tagi:

ryż truskawki