Sposób przygotowania:
Ryż na ostro w ananasie
Zagotować 1szkl.wody,wsypać ryż i gotować na małym ogniu,aż ryż będzie prawie miękki.Garnek z ryżem owinąć i schować pod koc.Ananasy razem z pióropuszem przekroić wzdłóż na połówki,wydrążyć pozostawiając od brzegu 1cm.miąższu.miąższ wydrążony pokroić w kostkę.Zielony ogórek obrać i pokroić w półplasterki.Czosnek,dymki i chili bez nasion posiekać.Rozgrzać na patelni olej,podsmażyć czosnek,dodać dymkę,orzeszki ziemne,chili i pastę krewetkową,chwilę smażyć,wsypać ryż,kostki ananasa,ogórek,wymieszać.Następnie doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem,a na końcu wymieszać z posiekanymi listkami pietruszki,szczypiorem z dymek i czarnym sezamem.Farszem napełnić połówki z ananasów.Można podawać tak na ciepło jak i na zimno.
iwi69