Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ryż na ostro w ananasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne,gorąco polecam!

Ryż na ostro w ananasie

Składniki:

Ryż na ostro w ananasie

 

  • 2 niezbyt duże ananasy,
  • 1szkl.ryżu,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 dymki ze szczypiorkiem,
  • 1 mały zielony ogórek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pasty krewetkowej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • listki natki pietruszki,
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych,
  • czarny sezam,
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryż na ostro w ananasie
Zagotować 1szkl.wody,wsypać ryż i gotować na małym ogniu,aż ryż będzie prawie miękki.Garnek z ryżem owinąć i schować pod koc.Ananasy razem z pióropuszem przekroić wzdłóż na połówki,wydrążyć pozostawiając od brzegu 1cm.miąższu.miąższ wydrążony pokroić w kostkę.Zielony ogórek obrać i pokroić w półplasterki.Czosnek,dymki i chili bez nasion posiekać.Rozgrzać na patelni olej,podsmażyć czosnek,dodać dymkę,orzeszki ziemne,chili i pastę krewetkową,chwilę smażyć,wsypać ryż,kostki ananasa,ogórek,wymieszać.Następnie doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem,a na końcu wymieszać z posiekanymi listkami pietruszki,szczypiorem z dymek i czarnym sezamem.Farszem napełnić połówki z ananasów.Można podawać tak na ciepło jak i na zimno.

Tagi:

sosy