Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Ryż na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!!!

Ryż na piwie

Składniki:

Ryż na piwie

 

  • 40 dkg ryż,
  • 1 szt cebula,
  • 7 dkg masło,
  • 1 butelka ciemne piwo,
  • 3 łyżki olej lub oliwa,
  • 1 szt śmietana,
  • 0.5 litra rosół z kostki,
  • starty ser,
  • Sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż na piwie
Cebulę kroimy drobno, smazymy na oleju na małym ogniu, dodajemy ryż i mieszamy aż wchłonie tłuszcz i bedzie przezroczysty. Następnie powoli wlewamy piwo tak by nie tworzyła się piana, małymi porcjami dodajemy śmietanę a na koniec rosół z kostki. Gotujemy ok 20 minut, dodajemy starty ser i masło, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem kilka minut.

Tagi:

ryż piwo sery ser