Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka z ryżu na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapiekankę z ryżu na słodko podawać na ciepło również jako samodzielne danie kolacyjne.

Zapiekanka z ryżu na słodko

Składniki:

Zapiekanka z ryżu na słodko

 

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki konfitury lub dżemu
  • 5 łyżek cukru
  • 40 dag jabłek
  • 4 białka
  • garść startej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu na słodko
Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Do wrzącego wsypać ryż, dodać masło, gotowac na małym ogniu, aż się rozklei i odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać ryż ze skórką pomarańczową i częścią konfitury. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne, pokroić następnie i ugotować, zetrzec na masę, posłodzić. Do naczynia ogniotrwałego wysmarowanego tłuszczem wyłożyć warstwę ryżu, na to warstwę jabłek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, przykryć nią ryż. Wstawić do piekarnika i zapiec. Zapiekankę przybrać konfiturą.