mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ryż na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Ryż na zielono

Składniki:

Ryż na zielono

 

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g białego ryżu
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 300 ml wody
  • olej do smażenia
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż na zielono
Na początku białą cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek zmiażdżyć i podsmażyć na głębokiej patelni razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać suchy, niegotowany ryż i pokrojony w kostkę lub paski szpinak.Wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez chwilkę.
Mieszankę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Następnie wlać na patelnię wodę, przykryć patelnię pokrywą i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie mięciutki.
Gdy gotowanie będzie dobiegało końca dodać posiekany koper i sok. Całość wymieszać.
Tak przygotowany ryż można podawać samodzielnie lub jako dodatek do różnych dań mięsnych.
Smacznego.

Tagi:

ryż szpinak