Ryż osiem skarbów (na słodko)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż zalać zimną wodą, odstawić na 3h, aby spęczniał. Przełożyć do naczynia, zalać go wodą – tyle samo wody, co ryżu po namoczeniu.

Ryż osiem skarbów (na słodko)

Składniki:

Ryż osiem skarbów (na słodko)

 

  • 250 ml ryżu
  • 1/3 szklanki smalcu wieprzowego / masła / margaryny (do wyboru)
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki owoców kandyzowanych (do wyboru, np. daktyle, figi, wisienki)
  • ¾ szklanki orzechów (do wyboru)
  • Na sos:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ryż osiem skarbów (na słodko)
Ryż zalać zimną wodą, odstawić na 3h, aby spęczniał. Przełożyć do naczynia, zalać go wodą – tyle samo wody, co ryżu po namoczeniu.

Zagotować, aż ryż zmięknie (ok.20 min.)

Ugotowany ryż pozostawić na kilka minut pod przykryciem.

Dodać do ryżu połowę z przygotowanego tłuszczu oraz cukier – dokładnie wymieszać.

Jeśli owoce są twarde, rozmiękczyć je poprzez namaczanie (przez kilka minut) w ciepłej wodzie. Pokroić owoce. Przygotować 4 miseczki, natłuścić je pozostałym tłuszczem.

Dno i boki naczyń wyłożyć owocami i orzechami.

Ryż rozłożyć do misek. Ważne jest, aby pozostawić w miseczkach trochę miejsca, ponieważ ryż może powiększyć swoją objętość przez gotowanie na parze

Miseczki „zamykamy” folią aluminiową, przez 1.5 godz. gotujemy na parze

Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać – robimy sos, gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, stale . mieszając.

Powoli, aby nie uszkodzić dekoracji z orzechów i owoców, wyciągamy ryż z miseczek

Gotowy deser polewamy gorącym sosem, podajemy na ciepło.