Sposób przygotowania:
Ryż osiem skarbów (na słodko)
Ryż zalać zimną wodą, odstawić na 3h, aby spęczniał. Przełożyć do naczynia, zalać go wodą – tyle samo wody, co ryżu po namoczeniu.
Zagotować, aż ryż zmięknie (ok.20 min.)
Ugotowany ryż pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Dodać do ryżu połowę z przygotowanego tłuszczu oraz cukier – dokładnie wymieszać.
Jeśli owoce są twarde, rozmiękczyć je poprzez namaczanie (przez kilka minut) w ciepłej wodzie. Pokroić owoce. Przygotować 4 miseczki, natłuścić je pozostałym tłuszczem.
Dno i boki naczyń wyłożyć owocami i orzechami.
Ryż rozłożyć do misek. Ważne jest, aby pozostawić w miseczkach trochę miejsca, ponieważ ryż może powiększyć swoją objętość przez gotowanie na parze
Miseczki „zamykamy” folią aluminiową, przez 1.5 godz. gotujemy na parze
Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać – robimy sos, gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, stale . mieszając.
Powoli, aby nie uszkodzić dekoracji z orzechów i owoców, wyciągamy ryż z miseczek
Gotowy deser polewamy gorącym sosem, podajemy na ciepło.
Zagotować, aż ryż zmięknie (ok.20 min.)
Ugotowany ryż pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Dodać do ryżu połowę z przygotowanego tłuszczu oraz cukier – dokładnie wymieszać.
Jeśli owoce są twarde, rozmiękczyć je poprzez namaczanie (przez kilka minut) w ciepłej wodzie. Pokroić owoce. Przygotować 4 miseczki, natłuścić je pozostałym tłuszczem.
Dno i boki naczyń wyłożyć owocami i orzechami.
Ryż rozłożyć do misek. Ważne jest, aby pozostawić w miseczkach trochę miejsca, ponieważ ryż może powiększyć swoją objętość przez gotowanie na parze
Miseczki „zamykamy” folią aluminiową, przez 1.5 godz. gotujemy na parze
Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać – robimy sos, gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, stale . mieszając.
Powoli, aby nie uszkodzić dekoracji z orzechów i owoców, wyciągamy ryż z miseczek
Gotowy deser polewamy gorącym sosem, podajemy na ciepło.