misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ryż po jawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Jest smaczne, efektowne i łatwe w przygotowaniu....

Ryż po jawajsku

Składniki:

Ryż po jawajsku

 

  • 40dag ryżu
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 1 usmażony kotlet schabowy lub 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • ew. rosół warzywny z kostki

 

Sposób przygotowania:

Ryż po jawajsku
Ryż ugotować na sypko (ok. 15min) w dużej ilości osolonej wody lub rosołu z kostki, ewentualnie z dodatkiem szafranu lub kurkumy, co nada mu złocisty kolor. Można dodać odrobinę curry. Odcedzić. Jajka ubić z solą i pieprzem, usmażyć lekki omlet i pokroić w drobna kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Cebule posiekać, dodać pokrojone w kostkę kotlety i podsmażyć. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.