Sposób przygotowania:
Ryż po Kantońsku (Chiny)
Grzyby przełożyć do miski, groszek przesypać na sito, sito umocować na misce. Groszek sparzyć wrzącą wodą, grzyby pozostawić w wodzie na 10 min.
Jajko roztrzepać i usmażyć omlet na patelni na jednej łyżce gorącego oleju. Omlet zrolować i pokroić na cienkie krążki.
Grzyby shiitake odcedzić, osączyć i pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju podgrzać na dużym ogniu w szerokiej patelni lub woku.
Krewetki krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.
Olej sezamowy rozgrzać w woku na dużym ogniu. Podsmażyć na nim cebulę dymkę, grzyby, pędy, imbir, chili i czosnek. Dodać surimi, krewetki, groszek i ugotowany ryż(ryż powinien być ugotowany na sypko). Podsmażyć mieszając.
Wymieszać wino ryżowe z sosem sojowym i polać nim potrawę. Dodać krążki omletu, wymieszać i udekorować listkami kolendry.
...::Smacznego::... :)
Jajko roztrzepać i usmażyć omlet na patelni na jednej łyżce gorącego oleju. Omlet zrolować i pokroić na cienkie krążki.
Grzyby shiitake odcedzić, osączyć i pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju podgrzać na dużym ogniu w szerokiej patelni lub woku.
Krewetki krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.
Olej sezamowy rozgrzać w woku na dużym ogniu. Podsmażyć na nim cebulę dymkę, grzyby, pędy, imbir, chili i czosnek. Dodać surimi, krewetki, groszek i ugotowany ryż(ryż powinien być ugotowany na sypko). Podsmażyć mieszając.
Wymieszać wino ryżowe z sosem sojowym i polać nim potrawę. Dodać krążki omletu, wymieszać i udekorować listkami kolendry.
...::Smacznego::... :)