Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Ryż po Kantońsku (Chiny)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna potrawa Chińska, warta zrobienia. Bardzo polecam

Ryż po Kantońsku (Chiny)

Składniki:

Ryż po Kantońsku (Chiny)

 

  • 200 g ryżu
  • sól
  • 6 cebulek dymek
  • 10n g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g pędów bambusa
  • 70 g surimi
  • 2 czerwone strąki chili
  • 1 gałązka kolendry
  • 8 grzybków shiitake (suszonych)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju (np. z orzeszków ziemnych)
  • 240 g krewetek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3-4 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Ryż po Kantońsku (Chiny)
Grzyby przełożyć do miski, groszek przesypać na sito, sito umocować na misce. Groszek sparzyć wrzącą wodą, grzyby pozostawić w wodzie na 10 min.
Jajko roztrzepać i usmażyć omlet na patelni na jednej łyżce gorącego oleju. Omlet zrolować i pokroić na cienkie krążki.
Grzyby shiitake odcedzić, osączyć i pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju podgrzać na dużym ogniu w szerokiej patelni lub woku.
Krewetki krótko podsmażyć i zdjąć z patelni.
Olej sezamowy rozgrzać w woku na dużym ogniu. Podsmażyć na nim cebulę dymkę, grzyby, pędy, imbir, chili i czosnek. Dodać surimi, krewetki, groszek i ugotowany ryż(ryż powinien być ugotowany na sypko). Podsmażyć mieszając.
Wymieszać wino ryżowe z sosem sojowym i polać nim potrawę. Dodać krążki omletu, wymieszać i udekorować listkami kolendry.

...::Smacznego::... :)