p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy

ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy

 

  • 100 g ryż,
  • 1 szt Podudzie z kurczaka,
  • 1 szt kostka rosołowa,
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana,
  • szczypta kurkuma,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 100 ml śmietana,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy
Ryż ugotować na sypko z 1 łyżeczką soli. W między czasie zagotować 200 ml wody, dodać 1 podudzie z kurczaka, kostkę rosołową, pieprz do smaku, gotować do miękkości, wyciągnąć mięso, ściągnąć skórę i wyjąć kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu, ryż włożyć do miseczki, lekko ubić i przełożyć na talerz. Zrobić sos, skrobię wymieszać ze śmietaną, dodać do wywaru, dodać kurkumę i zagotować, polać gorącym sosem ryż.
ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy
Etap 1
ryż w potrawce z dodatkiem kurkumy
Etap 2