2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne danie obiadowe ...polecam spróbować bo warto...

Ryż w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 woreczki ryżu długoziarnistego po 100 g
  • 1 pierś z kurczaka duża
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż w sosie słodko-kwaśnym
Mięso myjemy kroimy na kawałki przekładamy do garnka podlewamy olejem,solimy i dusimy na wolnym ogniu.Cebulkę i paprykę obieramy kroimy dodajemy do mięsa,ananas osączyć pokroić na kawałki razem z pędami bambusa ,również dołożyć do mięsa i dusić . Gdy mięso będzie miękkie i warzywa dodać koncentrat ,wlać sos sojowy ,sok z pomarańczy doprawić octem i cukrem ewentualnie popieprzyć ,z mąki zrobić zawiesinę rozrabiając mąkę niewielką ilością zimnej wody wlać do sosu,wymieszać Pogotować jeszcze chwilę i sos gotowy. Ryż ugotować w osolonej wodzie jak podano w przepisie na opakowaniu,osączyć wyłożyć na talerze gorący polać sosem . Smacznego:)
Ryż w sosie słodko-kwaśnym
ryż wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na sypko
Ryż w sosie słodko-kwaśnym
robimy sos słodko kwaśny dusząc mięso z warzywami
Ryż w sosie słodko-kwaśnym
ugotowany osączony ryż wyjmujemy z torebek i polewamy sosem na talerzu