senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ryż w wersji słodkiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, szybki sposób na obiad. Zamiast truskawek można użyć każdego innego owocu na który mamy ochotę.

Ryż w wersji słodkiej

Składniki:

Ryż w wersji słodkiej

 

Sposób przygotowania:

Ryż w wersji słodkiej
Ryż ugotować w mleku. To jest: umyty, przebrany ryż zalać wrzącym mlekiem, posolić i dodać odrobinę cukru i gotować na wolnym ogniu do miękkości. (około 40 minut) Możemy też ugotować klasycznie w wodzie - jeśli nie mamy czasu na gotowanie w mleku. Przełożyć na talerz. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na puszystą masę i ułożyć na ryżu. 8 lub 10 truskawek (dwie zostawiamy) rozgnieść dobrze z cukrem i podsmażyć lekko na patelni. Gorące nakładać na śmietanę. Dekorować pozostałymi owocami.

Tagi:

ryż