mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż waniliowy na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki, smaczny, idealny na podwieczorek:)

Ryż waniliowy na mleku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż waniliowy na mleku

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż waniliowy na mleku
Suchy ryż zalewam szklanką zimnego mleka i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Uzupełniam mleko systematycznie, gotując tak długo, aż ryż będzie miękki .
Przy ostatniej porcji mleka dodaję wanilię (lub cukier waniliowy) i cukier. Gotowy ryż mieszam z masłem do rozpuszczenia.
Podaje na ciepło oprószony cynamonem.
Ryż waniliowy na mleku
Ryż gotuję z mlekiem w garnku na małym ogniu, co jakiś czas mieszam
Ryż waniliowy na mleku
Ugotowany ryż przekładam do salaterek, oprószam cynamonem

Tagi:

ryż