Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Ryż z boczkiem po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż z boczkiem po włosku

Ryż z boczkiem po włosku

Składniki:

Ryż z boczkiem po włosku

 

  • 30 dag ryżu
  • 7 dag wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 bulionetka drobiowa
  • 5 dag parmezanu, startego
  • 30 dag groszku mrożonego
  • masło
  • bazylia
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż z boczkiem po włosku

Aby przygotować pyszny ryż z boczkiem po włosku należy cebulę i boczek podsmażyć na maśle, dodać groszek, ryż i smażyć, aż ryż się zeszkli. Bulionetkę rozpuścić w 1 l wrzątku i wlewać porcjami do ryżu, aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki. Następnie wymieszać ryż z 2 łyżkami masła, przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.


Tagi:

ryż